Tatoeages | Mijn ervaring + verhaal

Tatoeages, je houdt er van of niet. Ik hoor bij de groep die tatoeages echt geweldig vind en heb er sinds afgelopen vrijdag ook eentje, die ik heb gekregen van mijn moeder. In deze blogpost vertel ik je alles over tatoeages, mijn ervaring en verhaal achter mijn tatoeage. Dit verhaal is best wel persoonlijk en vind het dus ook moeilijk om het nu online te zetten, maar ik doe het toch. Dit verhaal hoort echt bij mijn tatoeage en ik kan het niet beter en mooier maken zoals het is. Ook geef ik in deze post nog tips als je ook een tatoeage wil!

Geschiedenis

Het woord tatoeage komt van het Tahitiaanse woord ‘tatu’, wat markering en streep betekent. Tatoeages worden aangebracht door een van inkt voorziene tatoeage-naald, die in de lederhuid prikt. De inkt blijft zitten in de huid, doordat de lederhuid de inkt als een gevaarlijk stofje ziet en daarbij de huid inkapselt, zodat de inkt niet verder kan gaan. Als gevolg blijft de inkt voor altijd in de huid zitten, in tegenstelling tot een henna tattoo. Een henna tattoo wordt namelijk op de opperhuid aangebracht en die inkt verdwijnt weer samen met de dode huidcellen. Tatoeages zijn niet iets nieuws; in de prehistorie en in de oudheid droegen mensen zelfs al tatoeages. Ötzi de ijsmummie is zelfs gevonden met tatoeages op zijn huid en die leefde in de prehistorie!

Het verhaal achter mijn tattoo

Ik heb voor het woord ‘believe’ gekozen. Een veelvoorkomend woord, maar voor mij heeft het echt een belangrijke betekenis. Ik heb als meisje van 11 opmerkingen naar het hoofd geslingerd gekregen van: ‘Ben je zwanger?’ Natuurlijk, ik wist dat ik mollig was, maar zo’n opmerking wil je nog niet horen als je in het begin van de puberteit zit. Mijn zelfvertrouwen verdween en ik werd erg onzeker. Hierdoor begon ik ook minder in mezelf te geloven en cijferde ik mezelf weg voor anderen. Ik dacht; ik hoor er toch niet bij. Mensen zijn mooier als mij, dunner, slimmer dan mij. Dit werd erger toen ik naar de middelbare ging, ik had het gevoel dat iedereen mij aankeek om mijn uiterlijk. In de derde klas geloofde ik al helemaal niet meer in mezelf, omdat ik ziek werd. Ik had poliepen in mijn galblaas, waardoor ik elke dag weer moest overgeven, zelfs op school. Hierdoor kreeg ik minder energie en daalden mijn cijfers, waardoor ik op niet overgaan stond. Mijn ouders geloofden in mij en uiteindelijk ben ik toch nog overgegaan. In de vierde en vijfde klas veranderde dit gevoel niet. Ik heb veel gehuild in deze afgelopen twee jaren, omdat ik dacht dat ik niet in de vierde en vijfde van de havo thuishoorde. Dat ik daar te dom voor was. Nu heb ik gelukkig mijn examens achter de rug en mocht ik van mijn moeder een tatoeage laten zetten. Ik dacht; hoe toepasselijk is dan de tekst ‘believe’, omdat ik eerst nooit in mezelf geloofde tijdens mijn hele middelbare schooltijd? En ik heb het toch nog geflikt tot de vijfde van de havo! Daarnaast vind ik believe ook nog eens een mooi woord, want het is in te zetten bij zoveel gebeurtenissen. Believe in yourself, believe in love, believe in life, believe in fairytales…

Je kunt me trouwens wel jong vinden met mijn tatoeage en zeggen dat ik snel spijt krijg, maar dan kan altijd. Of je nu 16, 26, 36 of 46 bent.

Mijn ervaring

Vol spanning stapte ik afgelopen vrijdag de tattoo-studio ‘Lucky Shot‘ binnen. In eerste instantie gingen we er alleen maar om het ontwerp heen. Toen het ontwerp gemaakt was, werd er een afspraak gemaakt. Die afspraak zou er de volgende dag of later komen, maar opeens was er op dat moment nog een plekje vrij. Ik twijfelde geen moment en ging meteen zitten. De tatoeëerder had meteen in de gaten dat ik heel zenuwachtig was en stelde me heel goed gerust. Ook waren er nog andere mensen in de studio die ondertussen vroegen of het nog goed ging. Het ging prima, het tatoeëren deed helemaal geen pijn! Het was meer een vervelend gevoel; het voelde net alsof iemand met een naald in je kraste of dat er met een dunne pen hard in je huid werd gedrukt. Na vijf minuten was de tatoeage al gezet, dus het vervelende gevoel was maar voor even. Na het zetten van de tattoo moest ik echt heel erg wennen. Je ziet iets vanuit je ooghoeken wat er anders nooit was. Mijn tattoo staat trouwens aan de binnenkant van mijn linker onderarm, omdat het woord ‘believe’ echt naar mezelf gericht is.

Het helingsproces

Nu besef ik me ook hoe goed het menselijk lichaam in elkaar steekt. Want wauw, wat heelt de tatoeage snel! Het heelt nog sneller dan mijn helix in mijn oor. Er zijn trouwens nog geen korstjes op mijn tatoeage gekomen, dit komt omdat mijn tatoeage best wel klein is. Het is overigens wel normaal dat er een korstje op een tatoeage komt, omdat een tatoeage een wondje is.

Overige tips

♥ Zoek eerst goed uit waar je de tatoeage laat zetten. Laat je tatoeages niet zetten bij beunhazen, dat zijn mensen die geen vergunning hebben gekregen bij de GGD en dus eigenlijk alles illegaal doen. Tatoeëren bij beunhazen klinkt erg aantrekkelijk, omdat ze voor weinig geld een tatoeage laten zetten. Maar wat heb je liever: een dure tatoeage waar je je hele leven trots op kan zijn omdat hij zo mooi gelukt is, of een goedkope tatoeage die nergens op lijkt en waar je misschien nog wel een ontsteking door kan krijgen?

♥ Laat je niet weerhouden door andere mensen. Het is uiteindelijk je eigen keuze en de tattoo komt op jouw huid te staan, niet op die van een ander. Keuzes die je zelf maakt zijn vaak de beste.

♥ Laat je ook niet weerhouden door de pijn. Misschien doet het bij jou wel helemaal geen pijn, terwijl de ander het wel uit kan schreeuwen van de pijn. Maar ik kan je geruststellen: bij de meeste mensen doet het helemaal niet veel pijn. Het is meer een vervelend gevoel.

♥ Drink voordat je de tattoo gaat zetten een groot glas appelsap. Dat zorgt ervoor dat je tattoo minder gaat bloeden en dat hij uiteindelijk beter in je huid gaat zitten.

♥ Eet geen paracetamol, dat zorgt ervoor dat je bloed verdunt wordt en de tatoeage niet zo goed in de huid komt te liggen. Wat je wel kan eten, zijn stukjes bruin brood met bijvoorbeeld kaas of hagelslag. Je bloedsuikerspiegel daalt namelijk tijdens het tatoeëren, omdat het lichaam veel endorfine aanmaakt.

Wat vind jij van tatoeages?

18 Comments

 • Reply MichielZiet 5 juni 2017 at 11:28

  Toeval! Woensdag komt bij mijn tattoo verhaal.☺️☺️
  Herkenning alom dus.😊

 • Reply Louanne 5 juni 2017 at 11:31

  Wauw, wat een prachtige tattoo. En wat super knap van je dat je het verhaal erachter wilt delen. Ik wil ook nog heel graag een tattoo en ik denk ook zeker dat deze er binnenkort gaat komen na het zien van die van jou! ☺️

 • Reply Naomi Anna 5 juni 2017 at 11:34

  Echt een super mooie tattoo! En heel dapper dat je je verhaal achter je tatoeage wilt delen! Ik ben ook van plan om binnenkort een tata te laten zetten.

 • Reply Ilona 5 juni 2017 at 11:36

  Wauw wat een mooie tattoo! Toen ik laatst mijn tweede tattoo heb laten zetten had ik hetzelfde als jij, opeens was er op dat moment een plekje vrij en kreeg ik hem gelijk. En wat dapper dat je je verhaal zo open durft te delen!

 • Reply Lore 5 juni 2017 at 11:59

  Ik zou zelf niet snel een tattoo zetten, maar ik vind ze meestal wel prachtig bij anderen! Die van jou vind ik bijvoorbeeld echt supermooi en de betekenis erachter vind ik ook mooi. Je hebt trouwens helemaal gelijk, je moet het niet laten om een tattoo te zetten omdat anderen het niet ‘mooi’ vinden. Het is jouw lichaam en het is jouw keuze.

 • Reply Ilona Wielinga 5 juni 2017 at 14:20

  Wat een mooie tatoeage met een mooi verhaal erachter! Ik wil zelf graag ook een tattoo, maar wacht hier nog even mee. Als ik volgend jaar nog steeds hetzelfde wil, dan wil ik ‘m pas laten zetten. Maar goed het idee wat ik nu in mijn hoofd heb is ook best wel groot, haha

 • Reply Dinja 5 juni 2017 at 17:15

  Het is een mooie tattoo hoor, en vooral de betekenis erachter!
  Zelf zou ik ook nog een tattoo willen, een kleintje maar ik weet nog niet precies wat (ik zat aan een vlinder, een camera of het woord ‘dromen’ in Japanse tekens).

 • Reply Joanne 5 juni 2017 at 20:36

  Ik vind deze tattoo zo mooi gezet!

 • Reply Romy 5 juni 2017 at 22:05

  Wat een ontzettend mooi (maar ook heftig!) verhaal zit er achter je tattoo en ik vind het lettertype ook erg mooi. Fijn dat je er zo blij mee bent en dat het zetten goed ging! Zelf heb ik eigenlijk niet echt iets met tattoos en ik zou er ook nooit een nemen. Maar ik vind het wel altijd bijzonder om het verhaal van andere mensen achter hun tattoo te horen.

 • Reply Serena 6 juni 2017 at 07:28

  Knap dat je hierover verteld! Een hele mooi tattoo met de betekenis! X

 • Reply Carlijn 6 juni 2017 at 12:58

  Wat een mooie tattoo. Zelf heb ik geen tattoos, ben er niet echt het type voor. Maar de broers van mijn vriend hebben er wel een aantal en die vind ik wel heel erg cool.

 • Reply Willem Meester 6 juni 2017 at 13:28

  Een rustige simpele tatoeage, just the way i like it. Leuk om te lezen hoe je het beleeft hebt.

 • Reply Vlijtig Liesje 6 juni 2017 at 13:28

  Ik houd er dus helemaal niet van. Maar de jouwe vind ik wel mooi. Hij is eenvoudig en sierlijk. En de boodschap is natuurlijk mooi.

 • Reply Karien 6 juni 2017 at 13:53

  Wat een mooi persoonlijk verhaal! Ik ben 47 en denk ook nog steeds over een tatoo vanwege de helende werking en verwerking … dus op welke leeftijd dan ook … niets geks !

 • Reply Charelle 7 juni 2017 at 08:44

  Wat tof dat je je ervaringen deelt! En een mooie betekenis achter je tatoo. Ik zit zelf ook altijd te denken aan een tatoeage maar ik twijfel te veel en ben bang dat ik er op uitgekeken raak, dus waarschijnlijk ga ik het niet doen. (:

 • Reply Weekly snaps #22 | Tatoeage, (zomer)schoonmaak en naar het strand – 7 juni 2017 at 13:17

  […] een plekje vrij en werd ik meteen getatoeëerd. Dus hé, ik heb een tattoo! Ik heb hier ook een artikel over […]

 • Reply Silke 11 juni 2017 at 21:41

  Ik vind het echt een supermooi lettertype & het is heel moedig van je dat je je persoonlijk verhaal wil delen 🙂 Hij staat je prachtig, die tatoeage! Als ik er ook eentje zou zetten, zou het ook zoiets kleins zijn. Lijkt me tof! Heel veel liefs 🙂

 • Reply TypischKim 7 juli 2017 at 17:46

  Wat een mooie achterliggende reden! Heel interessant artikel.

 • Leave a Reply