Get fit with me | sportschema

Een tijdje geleden had ik al beloofd op een soort van blogserie te schrijven over het sporten, so here it is! Ik ben van plan om ongeveer drie à vier artikelen te schrijven voor deze serie, in elk artikel komt er weer een ander aspect aan bod. Zo schrijf ik in dit artikel over mijn sportschema en hoe je met dit schema het optimale resultaat kunt behalen.

Drie keer per week

In totaal sport ik drie keer in de week op dinsdag, donderdag en zaterdag. Soms kom ik er niet aan toe, omdat ik erg afhankelijk ben van mijn ouders. Ik heb zelf geen rijbewijs en de sportschool is ongeveer twaalf kilometer vanaf ons huis. Ik ga vaak ’s avonds sporten, dus dat zou betekenen dat ik na het eten nog ongeveer 40 minuten moet fietsen om daar te komen. Dan rijd ik liever met mijn ouders mee, haha! Tijdens het sporten houd ik mijn sportschema aan, die helemaal afgesteld is op mij. Zo moest ik ook op een weegschaal staan, waar ze alles gingen meten. Vanuit daar maakten ze dan een schema voor mij aan. Ik waarschuw dus alvast dat het volgende schema die ik zo laat zien op mij afgesteld is, op mijn gewicht en alles. Wellicht moet je jouw oefeningen dan een beetje aanpassen, mocht je mijn schema ook willen doen.

Oefeningen

In totaal moet ik negen oefeningen doen. Ongeveer drie oefeningen zijn met mijn benen, twee oefeningen met mijn armen en nog een oefening met de schouders. Verder zijn er nog oefeningen als warming-up of cooling down. Een warming-up en cooling down zijn erg belangrijk. Een warming-up helpt je om je zowel lichamelijk en mentaal voor te bereiden voor het sporten. Je kunt namelijk niet in één keer beginnen, dan heb je ook sneller kans op blessures. Een cooling down is nodig om de lichaamstemperatuur te laten zakken.

Schema

Mijn schema is als volgt:

 1. Warming up: roeien
 2. Leg press selection
 3. Leg curl selection
 4. Leg extension selection
 5. Tussendoor: fietsen
 6. Chest press
 7. Smalle greep – vertical traction
 8. Lower back selection
 9. Cooling down: loopband

Het roeien, fietsen en de loopband moeten tien minuten duren. Het fietsen sla ik soms wel over, omdat ik per dag al een uur fiets omdat ik naar school moet. Verder moet alles in een reeks van drie, dat betekent dat je alles 20 x 20 x 20 keer moet doen. Bij de ene reeks doe je de oefening 20 keer, daarna wacht je 30 seconden. Daarna doe je de oefening weer 20 keer, en dan wacht je weer. Hierna moet je nog één keer 20 doen, daarna ben je klaar. Zo ga je elke oefening langs. Je moet trouwens als je begint, beginnen met weinig gewicht. Zo ben ik begonnen met 15/20 kilo. Als je meteen met een groot gewicht begint, zou het kunnen dat je van de stoel afvliegt. Dit heb ik wel eens gezien bij ons in de sportschool en dat ziet er best wel awkward uit.

 

Resultaat

Na 19 dagen heb ik mezelf weer laten wegen, om te zien of dit schema wel echt hielp. En dit was wel het geval! Eerst was mijn vetpercentage 21.8%, nu nog 20.8%. Het is dus minder geworden en mijn spiermassa is hoger geworden! Dit is een goed geval, want dat betekent dat je een strakker lichaam krijgt. En dat wil ik wel, maar mijn hoofddoel is toch wel om wat sterker te worden. Ik merk namelijk tijdens het werken dat ik het soms wel wat moeilijk heb, vooral als ik zware dingen moet tillen. Het zou fijn zijn als ik die zware dozen straks alleen kan tillen, zodat ik niemand meer hoef te vragen om ook mee te tillen. Voor mijn idee ging het trouwens best wel snel met mijn resultaten, maar als je nóg sneller resultaat wil zien, moet je bijna wel elke dag sporten en er ook nog eens super gezond bij eten.

En over eten gesproken… bij de volgende ‘Get Fit With Me’ ga ik het over eten hebben. Zo lees je onder andere wat ik precies eet na het sporten.

♥ ‘Remember why you started.’

Liefs,

Anke 

 

 

3 Comments

 • Reply Monique | WritingMonique 5 april 2017 at 11:16

  Wooo! Goed bezig. Ik ben tegenwoordig ook iets meer bezig met sport, maar heb nog niet echt een schema. Misschien wel een goed idee! 🙂

 • Reply Eva 7 april 2017 at 07:34

  Wat fijn dat je zo’n persoonlijk schema hebt! En tof dat je al best snel resultaat merkt! 🙂 Ik heb zelf ook een tijdje op de sportschool gezeten maar vond de lessen altijd leuker omdat ik zelf te snel opgeef. Ik denk dat het sowieso beter werkt om een maatje te hebben tijdens het sporten om elkaar te motiveren, dus nu sport ik thuis met mijn broer. Ben benieuwd naar je artikel over wat je na het sporten eet, dat vind ik vaak nog lastig.

 • Reply Rebecca 7 april 2017 at 13:05

  Wat een mooi resultaat al in zo een korte tijd. Lekker door gaan!

 • Leave a Reply