Efficiënter kleding kopen | Tips

Sinds mijn twaalfde bezoek ik in de vakanties de Primark trouw en krijg ik het ook nog voor elkaar op om elke keer een kledingstuk mee te nemen. Gevolg is dan dat nu mijn hele kledingkast uitpuilt met kleding die ik nooit draag en misschien zelfs nooit meer zal dragen. Zonde, dit kost jezelf namelijk heel veel geld en het is ook nog eens slecht voor de natuur. In een kledingstuk zit namelijk een paar liter water! Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die dit doet, want heel veel mensen doen dit. Samen hebben we ervoor gezorgd dat het begrip ‘overconsumptie’ is ontstaan. Je koopt kleding omdat je puur zin hebt om iets te kopen, maar vervolgens verdwijnt de euforie en draag je het kledingstuk maar hooguit één of twee keer. Overconsumptie kun je makkelijk voorkomen door efficiënter kleding te kopen.

 

 •  Zoek je kledingkast uit. De kleding die je meer als een jaar al niet meer aan hebt gehad, kun je het beste in een zak doen en verkopen of doneren aan mensen die het niet zo breed hebben. Zo houd je alleen kleding over die je écht leuk vind en met nog heel veel plezier gaat dragen.
 • Maak een foto van je herboren garderobe en hou bij het shoppen die foto in het achterhoofd. Als je een gaaf shirtje ziet, kun je jezelf de vraag stellen of dit kledingstuk wel echt bij je kledingstijl of smaak past. Is dit niet het geval? Dan kun je dit kledingstuk het beste laten hangen, ook al doet het zelfs een beetje pijn in je hart. Er zijn nog genoeg kledingstukken die mooi zijn en wél bij je garderobe passen.
 • Dit klinkt misschien gek, maar ga voor meer duurdere kleding. Normaliter wil je misschien het liefst bij de Primark shoppen, omdat je dan een tas vol hebt voor een paar centen. Maar bedenk je dat de wat goedkopere kleding vaak geen mooie pasvorm heeft, waardoor je het nieuwe kledingstuk misschien al na een paar weken of zelfs dagen niet meer leuk vind. Dit is jammer, want voor datzelfde geld kon je beter één nieuw, wat duurder, shirtje kopen die wel een goede pasvorm heeft en langer mooi blijft.
 • Maak een wishlist die je bij het shoppen ook bij je houdt, net zoals de foto van je garderobe. Als je een nieuw item wilt kopen maar eigenlijk helemaal niet nodig hebt, kun je altijd op je wishlist kijken en denken aan je droom-item. Dit zal de kooplust als het goed is weer afnemen! Mijn wishlist ga ik binnenkort ook delen op mijn blog, so stay tuned.
 • Koop een item niet omdat het moet, want dan ga je aan impuls shoppen doen. Dit betekent dat je je laat verleiden door allerlei acties waardoor je uiteindelijk het product hebt gekocht omdat het van jezelf moest. Eigenlijk weet je dan al zeker dat je het product na twee weken al niet meer leuk zult vinden. Zonde, dit had je zeker kunnen voorkomen!
 • Wat ik nu met mezelf ga afspreken, is dat ik per maand maar één kledingstuk mag kopen. Dit zal misschien heel moeilijk worden, omdat ik normaliter iets van vier à vijf kledingstukken per maand koop. Dit geef ik eerlijk toe. Ook ga ik de ene helft van mijn loon op de spaar storten en de andere helft investeer ik dan in nieuwe, duurdere kleding en andere dingen.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips en gemotiveerd worden om niet meer zoveel aan overconsumptie te doen!

Liefs,

Anke

9 Comments

 • Reply Meta Struycken 6 januari 2017 at 07:59

  Wat een mooi & goed voornemen voor het nieuwe jaar! Helemaal mee eens. Bekijk ook eens de documentaire ‘The True Cost’ op Netflix, dan voel je je nog beter over dit besluit. Ketens als H&M en Primark zijn niet alleen boosdoener voor milieu, maar ook ook voor de mensen die de kleding moeten maken (kinderarbeid, vergiftiging door verfstoffen etc.)

 • Reply Ilona Wielinga 6 januari 2017 at 08:07

  Een superhandig artikel zeg! Ik heb op het moment niet superveel kleding, heb laatst ook mijn volledige kast weer even opgeruimd. Maar het blijft toch zonde als je iets weg moet gooien, daarom geef ik het dan vaak nog weg. Dan heeft een ander er in ieder geval nog wat aan.

 • Reply Lonneke 6 januari 2017 at 14:27

  Fijne en handige tips en heel goed dat je hier aandacht aan geeft. Ik ben zelf wel al een paar jaar een efficiënter koper. Ik koop alleen als ik echt iets echt nodig heb. Ik vind het namelijk ook zonde van mijn geld om onnodig uit te geven, helaas zie ik het wel veel mensen doen. Wat ik heb geleerd is bij alles wat je wilt kopen na te denken of het je daadwerkelijk gelukkigere maakt en echt nodig hebt, vaak als je dan op het antwoord nee komen en dat betekend niet doen!

 • Reply Jessica 6 januari 2017 at 19:43

  Wat ook een goede tip, is om kleding bij de dump of 2e hands winkel te kopen en te verkopen. United wardorbe is hier ook een goede app voor. Zo krijgen je impuls aankopen een tweede leven! En draag jij bij aan een beter milieu en een dikkere portemonnee

 • Reply Daniella den Daas 6 januari 2017 at 21:53

  Wat een super handige tips! Koop de laatste ook echt alleen als ik het nodig heb. x

  http://www.twoarticals.com/home/pink-heels/

 • Reply jonna@burgertrutjes 7 januari 2017 at 07:46

  Hele handige tips!!! Altijd goed om even stil te staan voordat je iets koopt of je het echt nodig hebt.

 • Reply Beppe Ant 7 januari 2017 at 10:50

  Top! Anke

 • Reply Nicole 11 januari 2017 at 16:23

  Hele goede tips. Ik ben ook van mening dat je beter 1 duurder kledingstuk per maand kan kopen dan 5 goedkopere.

 • Reply Shoplog | Primark, Douglas – 19 februari 2017 at 16:45

  […] En mocht ik wel iets van de Primark kopen? Het antwoord is eigenlijk nee. In mijn artikel over efficiënter kleding kopen  had ik me eigenlijk voorgenomen om geen kleding meer te kopen van de Primark. Dit was en is erg […]

 • Leave a Reply