Dagje Amsterdam | Artis, shoppen

Afgelopen vrijdag zijn we met alle examenklassen van onze school naar Amsterdam geweest. Er waren heel veel activiteiten te doen, zo kon je onder andere kiezen tussen het Rijksmuseum, Body Worlds, het stadion en Artis. Ik heb voor dat laatste gekozen, omdat dat mij en mijn vriendinnen het meeste aansprak en we daar allemaal nog niet zijn geweest. Ik ben namelijk wel eens naar Body Worlds geweest en op 6 mei ga ik waarschijnlijk naar het Rijksmuseum, dus alleen Artis en het stadion bleven nog over. Dan is het wel vanzelfsprekend wat ik koos, want zoals jullie misschien wel weten heb ik he-le-maal niets met voetbal.

Maar genoeg hierover gesproken, ik ga weer verder vertellen over mijn dag. Rond kwart over zeven ’s ochtends moesten we alweer aanwezig zijn op school, omdat de bussen vroeg zouden vertrekken. Rond half 8 konden we in de bus, de busreis zou in totaal iets van twee en een half uur duren. Dit klopte ook wel, we kwamen ongeveer half 11 aan. Eenmaal in Amsterdam reden we door de Joodse wijk naar Artis toe, daar stapten we uit en maakten we groepjes. Ik zat samen met zeven andere meiden in een groep, wat erg leuk was. Nadat we de groepjes gevormd hadden, gingen we met zijn allen naar de joodse wijk. Want als je naar Artis ging, was je tweede activiteit (in ons geval dan het eerste) de joodse wijk. Er was een godsdienstdocent mee, die je helemaal meenam in het verhaal in de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitsers hier kwamen, verstopten de joden die in deze wijk woonden zich in de dierentuin. Daar waren ze hun leven wél veilig, want de Duitsers gingen niet in de dierentuin zoeken. Ook vertelde hij dat de film Süskind zich afspeelde in deze wijk en ik herkende inderdaad nog wel dingen, zoals de Hollandsche (in die tijd Joodsche) Stadsschouwburg. Mijn docent liet in de joodse wijk ook nog allemaal andere dingen zien, zoals het Auschwitz monument en een standbeeld ter ere van de man die de Februaristaking veroorzaakte.

Daarna was het weer tijd om naar de dierentuin te gaan, waar we tot 13:00 bleven. We moesten wel heel snel door de dierentuin lopen, want we hadden eigenlijk maar heel even de tijd. We hebben wel veel dieren kunnen zien, maar helaas niet alle. De leukste dieren heb ik wel kunnen zien, zoals de giraffes en de apen. Wat ik wel wat jammer vond, is dat de dieren ver weg stonden. In Emmen kon je de giraffes altijd aaien weet ik nog wel, dat kan in Artis niet. Ook stonden er soms lelijke hekken voor de dieren, waardoor ik geen mooie foto’s maken kon. Jammer, maar verder was het in Artis wel heel leuk hoor!

Rond 13:00 moesten we ons dus verzamelen bij de uitgang van de dierentuin. Daar kregen we te horen dat je ook nog langer in de dierentuin mocht blijven, maar wij als meiden wilden dit (natuurlijk) niet. Wij wilden de dag ook nog meepakken om te shoppen en dat hebben we zeker gedaan! Ik heb wat dingen gekocht bij de Primark en bij de Lush, de nieuwe Lush is echt prachtig geworden trouwens! Er is veel meer ruimte dan eerst. Ook was er nog een kermis in Amsterdam, wij wilden ook wel in een attractie maar dat was niet echt handig met onze shoptassen. Echt een aanrader om naar Amsterdam te gaan als er een kermis is, het is er dan heel gezellig! Sowieso is Amsterdam erg gezellig vind ik, maar als er kermis is hangt er een leuker sfeertje met als die kraampjes en zo.

Na het shoppen waren we echt héél moe, dus besloten we om een stuk pizza te halen bij een restaurantje genaamd ‘pizza slices’, die zich dicht bij de Dam bevond. Met onze pizza slice gingen we op de Dam zitten met een mooi uitzicht op de kermis. We keken trouwens onze ogen uit, zoveel mensen met zoveel verschillende nationaliteiten. Dat vind ik zo leuk om te zien, als je in een dorpje woont heb je wel steeds te maken met dezelfde mensen. Hier niet, ik zag er van alles.

Nadat we onze pizza ophadden, was het ook alweer tijd om naar huis te gaan. We zaten rond half zes in de bus en waren ongeveer acht uur thuis. Het was een geslaagde dag!

Liefs,

Anke 

6 Comments

 • Reply TypischKim 12 april 2017 at 14:25

  Wat een leerzame dag heb je gehad!

 • Reply Monique | WritingMonique 12 april 2017 at 16:59

  Wat een drukke, maar onwijs leuke, dag!

 • Reply Eva 13 april 2017 at 12:11

  Dat klinkt als een geslaagde dag! En ik zou inderdaad ook (een deel van) de tijd gebruiken om daar te winkelen! Binnenkort gaan wij met school naar een filmmuseum (geloof ik) en ik hoop dat we dan ook nog even zelf door Amsterdam kunnen lopen 🙂

  • Reply xgraciously 13 april 2017 at 16:53

   Het filmmuseum lijkt mij ook nog eens leuk om te bezoeken! X

 • Reply Jessica J. 13 april 2017 at 14:40

  Grappig, die groepsfoto in de klomp. De wandeling door de Joodse wijk lijkt me razend interessant.

 • Reply Romy 13 april 2017 at 23:13

  Wat gaaf dat je naar Amsterdam bent geweest! Je hebt er zo te horen een lange reis voor moeten maken. Ik woon zelf een half uurtje bij Amsterdam vandaan, dus dit ben ik niet gewend, haha. Het klinkt als een hele geslaagde dag! Wat tof dat je ook nog even naar Lush bent geweest. Daar ga ik volgende week toevallig voor het eerst naartoe 🙂

 • Leave a Reply